Heb je pas gebouwd of gerenoveerd? Zo’n investering neemt een hele hap uit je budget. Maar hoe kan je je grote tuin dan nog mooi inrichten? Geen zorgen: groenjournalist en tuinexpert Laurence Machiels geeft je 10 handige tips waarmee je je buitenomgeving budgetvriendelijk omtovert tot de tuin van je dromen.

Je grote tuin inrichten met een klein budget? Met deze 10 tips krijg je het voor elkaar.

1. Investeer in een tuinarchitect

Richt je je tuin vanaf nul in? Dan is je planning enorm belangrijk. “Werk daarom met een tuinarchitect”, zegt Laurence. “Dat kost je 1.500 tot 2.000 euro, maar die investering is het meer dan waard. In ruil krijg je een overzicht van hoe je tuin er op termijn uit zal zien. Maar je vermijdt vooral fouten die je achteraf moet rechtzetten: je terras opnieuw aanleggen, bijvoorbeeld. Dan jaag je jezelf pas in de kosten! Start dus met een goed plan. De investering in je architect is een peulschil in vergelijking met het prijskaartje van je afgewerkte tuin.”
2. Laat je bodem analyseren

Investeer ook in een bodemanalyse van je grond. “Veel mensen gebruiken onnodig veel kalk, mest en onderhoudsproducten in hun tuin,” zegt Laurence. “Pas na een bodemanalyse weet je wat voor jouw tuin nuttig is. Voor 75 euro analyseert de Bodemkundige Dienst van België jouw bodemstaal. Van hen krijg je een uitgebreid rapport met alle informatie over je bodem: hoe vruchtbaar, kalkrijk en zuur die is. Je weet precies welke planten in jouw tuin passen en welke meststoffen je nodig hebt. Op de lange termijn bespaart je dat heel wat centen.”
3. Plant bessenstruiken en fruitbomen

Heb je je plan en je bodemanalyse? Dan kan je je tuin op jouw tempo en volgens jouw budget inrichten. Maar waar begin je? “Plant eerst en vooral je bomen en hagen”, zegt Laurence. “En dan je bessenstruiken: die zijn goedkoop, makkelijk te onderhouden en brengen enorm veel vruchten op. Eén struik van ongeveer acht euro levert je al snel een emmer bessen op. Een bakje bramen, frambozen of blauwe bessen uit de winkel kost in verhouding veel meer. Heb je echt veel plaats? Plant dan appel-, peren- en kersenbomen. Je bent langer bezig met oogsten dan met het onderhoud van je bomen: af en toe eens snoeien is genoeg. Bovendien hebben fruitbomen zelden last van ziektes.”
4. Leg een moes- en kruidentuin aan

Heb je groene vingers? Leg dan een moes- en kruidentuin aan. “Alleen al voor het plezier”, zegt Laurence. “Maar het brengt je ook veel op. Zeker als je op termijn je eigen zaden oogst. Ik raad wel aan te beginnen met een klein stukje van 10 m². Zo merk je meteen of het iets voor jou is. Breid je toch uit? Werk dan met bedjes met een houten rand: het oogt mooi, is veel makkelijker te onderhouden en een pak goedkoper dan bakken. Paden kan je opvullen met gehakseld snoeihout: goedkoop en efficiënt. Heb je veel groenten over? Maak ze in en leg een wintervoorraad aan: ’s winters zijn groenten het duurst.”
5. Plant een gemengde haag en zet éénjarige bloemen

Ben je begaan met het ecosysteem van je tuin? “Leg een gemengde haag aan met een mengeling van inheemse struiken”, zegt Laurence. “Wilde rozen, sporkehout en voor de merels en lijsters ook een vlier. Zo doe je met een klein budget een enorme inspanning voor bijen, insecten en vogels. Ook éénjarige bloemen zoals goudbloemen, komkommerkruid of papaver trekken bijen, hommels en zweefvliegen aan. Die hebben bovendien een gunstig effect op je moestuin: de beestjes bestuiven je courgetten en pompoenen en eten bladluizen en andere insecten die het op je groenten en planten hebben gemunt. Bovendien hoef je éénjarige bloemen maar één keer te zaaien: die zaaien zich daarna vanzelf weer uit.”
6. Beperk het onderhoud

Met enkele simpele onderhoudstrucs bespaar je jezelf heel wat tijd, geld en moeite. “Bedek gewoon alle aarde”, zegt Laurence. “Zo geef je onkruid niet de kans om uit te zaaien. Plant daarom bodembedekkers zoals geranium en smeerwortel onder je struiken en bomen. Wil je niet overal planten? Bedek je bodem dan met snoeihaksel of een dun laagje grasmaaisel. Bovendien houdt grasmaaisel het vocht beter in je moestuingrond. En werk met grote vlakken siergras en planten van dezelfde soort: zo heb je minder werk én minder onkruid.”
7. Nodig je vrienden uit voor een barbecue (en laat ze mee je vijver uitgraven)

Wil je graag een vijver? Ook dat kan budgetvriendelijk. “De machines om hem uit te graven kosten je het meest”, zegt Laurence. “Graaf je vijver dus gewoon zelf met een handjevol vrienden en brei er een barbecue aan vast. Zo spaar je geld uit en maak je er een leuk weekend van. Laat je tuinarchitect ook meteen je vijver intekenen: je hoeft hem daarom nog niet meteen te graven. Vraag hem bovendien plekken te voorzien waar je met je overblijvende aarde naartoe kan. Je kan er een berm mee aanleggen waarin je je gemengde haag plant. Zo heb je ook geen container of vrachtvervoer nodig om je van de aarde te ontdoen.”
8. Timmer zelf je tuinhuis en kippenhok in elkaar

Ben je een handige harry? Zet dan zelf je tuinhuis of kippenhok in elkaar. “Dat kan je met allerlei soorten hout, dus je maakt het zo duur of goedkoop als je zelf wil”, zegt Laurence. “Ik pleit voor sterke inheemse soorten van duurzaamheidsklasse één: denk maar aan eik, met thermisch behandeld hout als goedkoper alternatief. Heb je toch twee linkerhanden? Spaar dan wat langer en investeer in een duurzaam tuinhuis of kippenhok van kwaliteitsvol hout. Een goedkopere oplossing gaat vaak minder lang mee en jaagt je op termijn op kosten.”
9. Beperk de verharde oppervlakte in je tuin

Hoe minder oppervlakte je verhardt, hoe goedkoper en ecologischer je tuin is. “Voor je terras kies je best een duurzaam materiaal als beton of Belgische blauwsteen”, zegt Laurence. “Werk in de rest van je tuin met grind: dat is veel goedkoper en ecologischer dan verharding. Sta ook stil bij het aantal tuinpaden dat je nodig hebt en hoe vaak je ze gebruikt. Leg eventueel klinkers op je hoofdpad, maar gebruik voor je andere paden grind of gehakseld snoeihout. En zorg dat je architect hier rekening mee houdt in zijn plan.”
10. Investeer in kwaliteitsvol basisgereedschap (en leen de rest)

Kwaliteitsvol tuingereedschap? Een echte must. Maar aan enkele basistools heb je genoeg. “Veel tuinhuizen liggen vol materiaal dat zelden wordt gebruikt”, zegt Laurence. “Een kettingzaag, hakselaar, of strooiwagentje haal je hoogstens één keer per jaar boven. Zoiets kan je beter lenen of huren, bijvoorbeeld in een gereedschapsbibliotheek. Investeer wél in kwaliteitsvolle basistools. Met een snoeischaar, spade of spitvork, hark en schoffel kom je al een heel eind. Geef gerust wat meer uit aan tools die je hele leven mee gaan. Anders creëer je alleen maar extra afval.”
Bonustip: word lid van een tuinvereniging

Wist je dat je planten en zaden ook kan ruilen? “Op sociale media leeft dit concept helemaal op”, zegt Laurence. “Er zijn verschillende ruilgroepen, maar ook ruilbeurzen en mensen die hun tuin vernieuwen en een heleboel planten weggeven. Zeker als je een grote tuin moet vullen, is het de moeite om tweedehandssites, ruilverenigingen en beurzen te bezoeken. Dat kan via Instagram, facebookgroepen of tuinverenigingen. Voor ongeveer 25 euro ben je al lid van zo’n vereniging en krijg je snel heel wat plantjes bij elkaar.” Tuintafsluiting laten plaatsen? Kies dan voor een vakman!