Voor je begint met de aanleg van je tuin, zijn er heel wat factoren waarmee je best rekening houdt. Ben je gebrand op het ideale ontwerp? Dan kan je overwegen om een tuinarchitect onder de arm te nemen. Het onderhoud gaat bovendien veel verder dan grasmaaien of de haag snoeien: ook de bodem verdient de nodige aandacht.

Wat doet een tuinarchitect?

Ga je met een tuinarchitect in zee of neem je alles voor eigen rekening? De voor- en nadelen op een rijtje. Zelf doen?

Een handige harry met voldoende plantenkennis kan proberen zijn tuin zelf aan te leggen. Het voordeel is dat je alles volledig zelf onder controle hebt en je bespaart geld. Neem je tijd voor je begint en doe zoveel mogelijk inspiratie op via tuintijdschriften, beurzen, opentuindagen, … Geduld is een absolute vereiste, want het duurt al snel twee jaar voor een tuin volwassen is. Een tip: zet nieuwe planten niet te dik, want dat werkt verstikkend voor de planten én je portemonnee.
Tuinarchitect inschakelen

Een tuinarchitect kan een absolute meerwaarde betekenen. Hij beschikt over de nodige kennis om een tuinontwerp te maken, rekening houdend met jouw wensen, budget en onderhoudseisen, de bloeitijden van planten, kleurencombinaties en ruimtelijke effecten. Je krijgt alles gepresenteerd op een driedimensionaal beeld van de tuin op verschillende tijdstippen van het jaar. Hierop staan onder meer planten, gazon, terras, eventuele trappen, waterpartijen en afsluitingen. Nog een taak van de tuinarchitect is dat hij de uitvoering goed opvolgt.
Verschil tuinarchitect en tuinaannemer?

In principe geldt er bij tuin(her)aanleg dezelfde rolverdeling als bij gewone architect en aannemer. De architect tekent het plan, de aannemer voert het uit en wordt gecontroleerd door de tuinarchitect. Vaak is de tuinarchitect echter ook tuinaannemer. In dat geval is de klant op zichzelf aangewezen voor controle op de uitvoering van de werken.
Noch tuinaannemer, noch tuinarchitect is een beschermd beroep. Iedereen mag zich zo noemen. Vraag dus zeker naar referenties en controleer of ze een degelijke opleiding genoten hebben.

Tuinarchitecten factureren op verschillende manieren. Zo werken sommigen met vaste tarieven voor bepaalde prestaties (percentages van de aanlegsom, afhankelijk van grootte van de totaalsom en van het terrein). Anderen maken dan weer een offerte op tegen uurloontarief. Nog andere werken met een tarief per plan.


Tips voor tuinaanleg en -bestrating

Om ervoor te zorgen dat je jarenlang kan genieten van je tuin, zijn er enkele praktische tips om rekening mee te houden.

Klinkers reinigen

Je straatstenen en klinkers te lijf gaan met een hogedrukreiniger is in de meeste gevallen niet zo’n goed idee. Zo kan je je oprit of terras beschadigen. Gebruik liever speciale reinigingsproducten en -systemen voor opritten en terrassen. Of laat het werk uitvoeren door firma’s die speciale schuur-, boen- en borstelmachines gebruiken. Deze machines werken niet met hoge druk, maar realiseren een even grondige reiniging.

Tip plaats steenkorven

Steenkorven hebben een strakke uitstraling en worden vaak gebruikt om … Met behulp van onze instructies plaats je eenvoudig zelf je omheining met steenkorven. … Tip: Eerst vastklinken in het midden, dan aan de 2 buitenkanten, daarna …

Afwatering

Als je een oprit aanlegt, moet je rekening houden met de vereiste hellingsgraad. Zorg voor een interval van minstens 1 cm per meter naar de straatkant of tuin toe. De afwatering mag niet naar de woning toe lopen, anders krijg je hier plassen.

Kort door de bocht?

Je bent erover aan het denken om zelf je tuinpad aan te leggen met klinkers, maar ziet op tegen de vele bochten en kronkels? Wees gerust, die laatste vormen niet het minste probleem met deze gouden tip: leg je stenen in de lengterichting. Nu moet je er alleen op letten dat je het verband tussen de klinkers respecteert.
Opletten met grote bomen

Als je bomen of grote struiken in je tuin wil zetten, hou dan in de gaten dat je ze niet boven de riolering plant of vlak tegen je huis. De wortels van deze planten zijn zo groot en sterk dat ze een rioleringsbuis makkelijk opzij drukken of er zelfs in doordringen. Wortels kunnen ook schade berokkenen aan funderingen, opritten of tuinpaden.

Kabelmof

Als je in de tuin grondkabels met elkaar wil verbinden, kan je een kabelmof gebruiken. De mof wordt volgegoten met kunsthars en vormt daardoor een water- en slagvaste koppeling.
Winterbescherming voor planten

Planten die het moeilijk hebben in de winter kan je beschermen met stro, turfmolm of dennentakken. Bedek vooral de voet van de plant. Het wegwaaien van de turf kan je voorkomen door er een laagje zand overheen te strooien. Rond erg zwakke planten kan je een koker zetten, van bijvoorbeeld golfplaat. Deze koker vul je dan op met stro, bladeren of turfmolm. Bloempotten met planten kan je inpakken met noppenfolie om de wortels tegen de ergste kou te beschermen.

Extra kraantje

Wie een groot balkon of terras heeft, met veel planten, kan daar een waterleiding en een buitenkraantje voorzien. Dat spaart tijd en moeite als je de planten elke dag water moet geven.
Een douche voor kwetsbare planten

Als je veel tere planten in de tuin hebt die je regelmatig moet besproeien, dan kan een oude douchekop wonderen doen. Monteer hem gewoon op de tuinslang. De straal die je hiermee produceert, is zacht genoeg om zelfs de meest kwetsbare planten te plezieren.
Bloembollen in een pot of bloembak

Bloembollen in potten of bloembakken hebben nood aan een goede afwatering. Leg daarom op de bodem een laag scherven, grind of korrels, daarop leg je een stukje waterdoorlatend materiaal en daarop een laag grond. Bij vorst kan je best de pot of bak op een beschutte plek wegzetten.
Oude bloempot in een nieuw jasje

Met een primer voor absorberende ondergrond en een likje verf bezorg je een oude bloempot een nieuwe look. Een aparte kleur voor de rand, een zelfverzonnen motiefje of stijlvol sober, het is aan jou om er wat van te maken. Geef je bloempot een echte vintage uitstraling door met een met verf doordrenkte vod onregelmatige afdrukken op het oppervlak te maken. Of meng kalk door de nog natte verf voor een typisch zuiders tintje. Kortom, de mogelijkheden zijn ontelbaar.
Een minivijvertje kan altijd

Een vijver is voor vele mensen een plek waar ze tot rust komen en waar altijd wel iets te zien is. Maar niet iedereen heeft veel ruimte ter beschikking voor een vijver. Alternatieven zoals een metselkuip, een badkuip of een regenton bieden hier soelaas. Gevuld met water, een paar waterplanten en zelfs wat visjes veranderen ze in geen tijd in een heuse minivijver. Uitermate geschikt voor op het balkon, het terras of in een kleine tuin. Elke keer als je het gazon maait, blijft er wat gras achter. Dit gras vormt op den duur een vaste laag waardoor er geen lucht en water meer bij de wortels kan komen. Met een verticuteerhark kan je die laag doorbreken. Bovendien trek je er ook de bovenste grondlaag mee open, zodat er voldoende lucht in het gazon komt.

Elektriciteit in de tuin

Splits de elektrische circuits zo veel mogelijk op en voorzie een aparte kring voor een waterpartij. Zorg ook voor een differentieel van 30 mA voor de tuinverlichting, om de veiligheid van het stroomcircuit te verhogen.

Tuinhout

Wanneer je voor een tropische houtsoort kiest, is het vanuit ecologisch en ethisch oogpunt een aanrader om hout te kopen met het FSC-label. FSC staat voor Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die controleert of de betrokken firma een duurzaam bosbeheer hanteert.
Wanneer tuin aanleggen en bemesten?

Van maart tot en met juni of van augustus tot en met oktober. De lente is goed omdat je dan veel lange en zonnige dagen hebt, maar anderzijds is onkruid dan ook in volle ontwikkeling. In de herfst heb je minder kans op onkruid, maar wel het risico dat bij vroege winter de vorst het kiemende graszaad schade berokkent. Geef een eerste dosis mest in maart-april en een halve dosis in oktober-november. Eventueel kan je van mei tot augustus regelmatig wat bijmesten.

Gras maaien

Gras steekt de kop op 20 tot 30 dagen na het zaaien. Maai het pas voor de eerste keer als het gras ongeveer 8 cm hoog is. Stel de eerste maaihoogte niet te laag in (ongeveer 5 cm boven de grond). De volgende keer kan je instellen op ongeveer 3 cm.

 

Partners

industriele reiniging

Comfort Cleaning spitst zich toe op de industriële reiniging of calamiteiten in industriële productie omgeving. Meer bepaald de reiniging van onderdelen, waar technische kennis of een machinale benadering behoeft of ondersteuning van chemicaliën. Het onderzoeken van tijd / prijs / rendement voor grotere te reinigen oppervlakten, maakt van Comfort Cleaning een gekende cleaning partner in de industrie. 3D reiniging of 3 dimensionaal reinigen is voor Comfort Cleaning een dagelijkse activiteit zowel in éénmalige opdrachten als periodiek wederkerend productieonderhoud. Tijdens periode van kerst-paasvakantie en zomervakantie staat Comfort Cleaning paraat om reiniging van uw productiehal/machines of bedrijfsruimten te reinigen alsook op zaterdagen staat ons technisch klaar. Meedenken in het productie proces naar een geschikte en wederkerende reiniging oplossing is de uitdaging voor ons team.

Waterverzachter

Behandel uw water met milieuvriendelijke en zelfklevende zoutkalkbehandeling. Technologisch proces lost kalksteen op en bewaart mineralen in het water. Frans ontwerp. Ecologisch proces. Franse vervaardiging. Waterverzachters Aan Unieke Prijs. Gratis Offerte. De Beste Waterverzachters. Betaalbare Prijzen. 100.000+ Tevreden Klanten. 100% Betrouwbare Service. 47 Jaar Ervaring – Uniek. Persoonlijke Service. In Business sinds 1970.

Ben bouwen

Energiebewuste architecten, van hedendaags tot strak modern. Meerwaarde voor de opdrachtgever, zowel op ontwerpmatig als financieel vlak. Wij leiden uw bouwproject. Prijsbewust. One-stop-shop. Hedendaags & modern strak.Kies voor een energielage woning, passiefhuis, nul-energiewoning of BEN woning. Efficiënt budgetbeheer. Persoonlijke aanpak. Begeleiding van A tot Z. landelijk/modern/tijdloos.